مقاله علمی – ترویجی به آندسته از مقالاتی گفته می شود که اساس و پایه آن سایر مقالاتی است که پیش از این به چاپ رسیده اند. درواقع این مقالات حاوی کشف و یا تولید ایده های تازه نبوده و نویسنده به تشریح خلاصه ای از تحقیقات پیشین و یا بیان نتایج برخی پژوهش ها در حوزه های خاص می پردازد. مقالات ترویجی که با عناوین دیگری همچون مقالات مروری یا ریویو پیپر نیز شناخته می شوند، اغلب به صورت ترجمه و یا تألیفی هستند که با هدف ارتقاء دانش مخاطب انتشار یافته و به این وسیله تلاش می شود که موضوعات جدید به شکلی ساده اما جذاب در اختیار خواننده قرار بگیرد. در ادامه اطلاعات کاملتری در رابطه با مقاله علمی – ترویجی در اختیارتان قرار خواهیم داد.
پیشنهاد ویژه: استخراج مقاله از پایان نامه
مقاله علمی ترویجی یا مروری چیست؟
همانگونه که اشاره کردیم، مقاله ترویجی یا مروری به بررسی اطلاعاتی می پردازد که در بازه زمانی به خصوص و موضوع خاص به انتشار رسیده است. این نوع مقالات معمولا شکل خلاصه شده ای از مقالات علمی تحقیقاتی اما با ساختار مختص خود هستند که با ترکیب خلاصه داده ها و نتیجه گیری حاصل، اطلاعات پیشین را در یک قالب جدید ارائه می نماید. مقاله علمی – ترویجی همچنین می تواند یک ترجمه یا نفسیر تازه از برخی آثار باشد که پس از درهم آمیختن با داده های جدید، به نتایج تازه و یا تشخیص جریان فکری یک موضوع خاص کمک می کند. به این ترتیب می توان گفت که مقالات مروری یا ترویجی، هدفی به غیر از تولید دانش دارند که می تواند انتقال یا ترویج برخی اطلاعات باشد.
پیشنهاد مطالعه: نشانه گذاری در ترجمه مقالات علمی
انواع مقالات علمی ترویجی
همانطور که می دانید توسط مقالات ترویجی، هیچگونه ایده یا اطلاعات تازه و خلاقانه ای به جامعه علمی معرفی نمی شود اما نگارش و چاپ این نوع مقاله به شیوه های مختلفی صورت می گیرد که در نهایت شکل خاصی از این نوع مقالات با محتوا و ارزش متفاوت فراهم می گردد. به این ترتیب انواع مقاله علمی – ترویجی را می توان در انواع زیر دسته بندی کرد:
مقالات مروری: این دسته از مقالات ترویجی شامل داده ها و نتایجی هستند که از تحقیقات پیشین تهیه می شوند.
مقالات ترجمهای: کاملا واضح است که این نوع مقالات، حاصل ترجمه یک مقاله تحقیقاتی چاپ شده در مجلات معتبر مانند چاپ مقاله isi به زبان بومی مخاطبان یک منطقه خاص می باشد.
مقالات تحلیلی: در نگارش و تهیه این نوع مقالات نیز ضمن بهره مندی از داده های مقالات و پژوهش های منتشرشده، به تحلیل و ارزیابی نتایج آنها نیز پرداخته و پس از تفسیر روش تحقیق و نتایج حاصل، به شکل مقاله تحلیلی در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت که از ارزش و اعتبار بسیار بالایی نیز برخوردار است.
ساختار مقاله علمی ترویجی
- عنوان: عنوان مقاله علمی ترویجی بخش مهم مقاله و متشکل از چندین واژه با معانی جامع است به طوری که بیانگر موضوع مقاله باشد.
- معرفی نویسنده: در این بخش اسامی نویسندگان به همراه رتبه علمی، نشانی، شماره های تماس و فکس و همچنین پست الکترونیک آنها درج می شود.
- چکیده مقاله: این بخش از مقاله ترویجی شامل خلاصه ای از موضوع مقاله است به طوری که مخاطب را ترغیب به مطالعه تمام مقاله نماید.
- کلیدواژه ها: در ادامه چکیده، لیستی از کلمات کلیدی مقاله ارائه می شود که ارتباط زیادی با محتوا و موضوع مقاله داشته و خوانندگان با جستجوی آنها به مقاله شما دست پیدا می کنند.
- مقدمه: معرفی موضوع و کلیات مقاله که مخاطب در ادامه آنها را مطالعه خواهد کرد.
- تعاریف: برخی متغیرهای مقاله که با بیان استنادها و منابع، برای مخاطب تعریف می شود.
- متن اصلی: بخش اصلی مقاله که در آن موضوعات مورد بحث با استفاده از تیترهای مناسب و مرتبط به مخاطب ارائه می گردد.
- نتایج: پس از اتمام متن اصلی مقاله علمی – ترویجی نتایج حاصل به شکل جداول و یا نمودار در اختیار مخاطب قرار می گیرد. از طرفی نویسنده نیز تفسیر خود از نتایج مقاله را بیان می نماید.
- جمعبندی: نگارش این بخش از زبان نویسنده است که اهمیت تحقیقات پیشین یا چاپ مقاله علمی پژوهشی و نتایج آنها را به همراه کاربرد تئوری و عملی آنها، برای خواننده تشریح می کند.
- سپاسگزاری: قدردانی نویسنده از افرادی است که او را در نگارش مقاله یاری نموده اند.
- منابع: منابع مورد استفاده نویسنده و استنادها به ترتیب حروف الفبا و بیان منابع فارسی پیش از منابع لاتین است.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.