رتبه بندی مجلات ISI یکی از فاکتورهای مهم برای متمایز ساختن نشریات معتبر از مجلاتی با درجه اعتبار پایین تر است. این موضوع در هنگام چاپ مقاله isi و انتخاب مجله ای با اعتبار بیشتر و یا استناد بر یافته های آنها، اهمیت بیشتری پیدا می کند.
درواقع هرچقدر اعتبار مجلات نمایه شده در پایگاه های علمی isi بیشتر باشد، کیفیت مقالات و قابلیت استناد آنها نیز بیشتر بوده و رزومه ای ارزشمند برای پژوهشگر به همراه خواهد داشت. از این رو وجود یک منبع و مرجع موثق جهت تایید کیفیت و صلاحیت نشریات برتر دنیا ضروری به نظر می رسد و به همین منظور در ادامه این مطلب اطلاعات بیشتری در رابطه با رتبه بندی مجلات ISI ارائه خواهیم نمود.
پایگاه علمی ISI و انواع مجلات آن
تامسون رویترز موسسه ای بین المللی است که مرجع ارزیابی درجه مجلات نمایه شده در پایگاه اطلاعات علمی isi است. این موسسه دارای چندین زیرمجموعه بوده که پایگاه Web of science یا WOS یکی از آنها می باشد. WOS شامل یک فهرست از مقالات یا استنادهای علمی بوده که امکان یک جستجوی استنادی جامع را برای پژوهشگران و مخاطبان فراهم می سازد.
این استنادها که تحت عنوان مقالات ISI شناخته می شوند در دو نوع مجلات دارای ایمپکت فاکتور یا JCR و فاقد ایمپکت فاکتور یا ISI Listed طبقه بندی می شوند. ایمپکت فاکتور که با IF نمایش داده می شود یکی از ملاک های مهم رتبه بندی مجلات ISI محسوب می شود.
ایمپکت فاکتور و رتبه بندی مجلات
ایمپکت فاکتور یا ضریب تاثیر از جمله مولفه هایی است که بیانگر اعتبار بالای علمی مجلات بوده و عواملی مانند چاپ مقاله علمی پژوهشی با بالاترین کیفیت و همچنین بررسی دقیق و قدرتمند محتوای مقالات در ایجاد این فاکتور تاثیر مستقمی دارند. این شاخص نقش تعیین کننده ای در رتبه بندی مجلات ISI داشته و نمایانگر تعداد استندادهایی خواهد بود که در طی یک مدت زمان مشخص (معمولا دو سال) به مقالات انتشاریافته در مجلات پایگاه WOS شده است. مراجعه به وب سایت تامسون رویترز و جستجوی نشریه مورد نظر بر اساس ISSN کد، بهترین راهکار جهت اطلاع از رنکینگ مجله می باشد.
همانطور که گفته شد، مجلاتی که از شاخص ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور برخوردار نیستند تحت عنوان مجلات ISI Listed شناخته می شوند که همین مسئله موجب پایین تر بودن اعتبار آنها در مقایسه با مجلات دارای این نوع شاخص شده است که ارزیابی رتبه این مجلات نیز از طریق وب سایت تامسون رویترز و امکانپذیر خواهد بود.
نقش شاخص JIF در رتبه بندی مجلات
کلیه مجلات فهرست شده در پایگاه اطلاعات علمی از یک کد یا ID جهت شناسایی برخوردار هستند که به نوعی شماره مجله مورد نظر بوده و برطبق حروف الفبا و بر اساس موضوعات مختلف تخصصی در میان کلیه مجلات، طبقه بندی می شوند.
این کد حاوی مشخصات مجله و اطلاعاتی نظیر میانگین ضریب تاثیر آن در طی سالیانی است که مجله در پایگاه isi نمایه شده و فاکتور دیگری جهت اطلاع از رتبه بندی مجلات ISI به شمار می رود. میانگین ایمپکت فاکتور مجله که به طور اختصار JIF نامیده می شود، در پایان هر سال اعلام می گردد و از مجموع ضریب تأثیر سالها فعالیت مجله در isi و تقسیم آن بر تعداد کل سالها به دست می آید.
پیشنهاد مطالعه: روش های افزایش تعداد ارجاعات مقاله
تاثیر شاخص JRK در رتبه بندی مجلات
یکی دیگر از شاخص های موثر در رنکینگ مجلات isi بر اساس مولفه دیگری به نام JRK است که برای نشریاتی با موضوعات خاص، در نظر گرفته شده است. این شاخص کاملا متناسب با میانگین ضریب تاثیر مجلات JIFبوده و در پایان هر سال نیز بر این اساس رتبه بندی می شوند. به این ترتیب، مجلاتی با میانگین ضریب تاثیر یا JIF بالاتر، جایگاه بهتری در رتبه بندی مجلات ISI دارند. نحوه محاسبه شاخص JRK به این نحو است که؛ اگر در جدول رتبه بندی JIF، n را شماره ردیف مجله در یک موضوع خاص قلمداد کنیم و N نیز بیانگر تعداد مجلات در آن موضوع خاص باشد، تعریف درجه یا رتبه مجله که باJRK مشخص می شود به صورت زیر خواهد بود:
(JRK=1-(n-1/N
وقتی در یک موضوع خاص JRK مجله ای، یک باشد به معنی آن است که برای موضوع علمی مربوطه، هیچ مجله ای وجود ندارد که درجه ی آن بهتر از مجله مورد نظر شما باشد. در صورتی که JRK یک مجله ۶۵ % باشد، یعنی در آن موضوع خاص، ۳۵ درصد مجله ها در رتبه بالاتری از مجله موردنظر می باشند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.