اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی به برخی قوانین حمایتی خاص اشاره دارد که برای تولید یا چاپ مقاله isi و یا دیگر مقالات علمی تدوین شده است. به این ترتیب، در صورت عدم توجه و پایبندی پژوهشگر به آنها، این حق برای نشریه وجود دارد که اقدامات قانونی لازم را اعمال نماید. معمولاً این قوانین در وبسایت تمام مجلات و به صورت دستورالعملهایی در اختیار نویسندگان قرار میگیرد که در این مطلب به معرفی آنها خواهیم پرداخت. بنابراین وقتی مقالهای با هدف بررسی و چاپ مقاله علمی پژوهشی برای ژورنال فرستاده میشود، به معنای پذیرفتن و تبعیت از اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی میباشد.
البته متقابلاً نشریه و عوامل فعال در آن اعم از سردبیر، هیئت تحریریه، ویراستار، ناشر و… نیز موظف به رعایت منشور اخلاقی مربوط به خود میباشند که در ادامه به آنها نیز اشاره خواهیم داشت.
قوانین و اصول اخلاقی مربوط به نویسنده
۱- هم راستا بودن مقالات ارسالی و نتایج پژوهش با حوزه تخصصی نشریه یکی از شرایط انتشار مقاله در مجلات است.
۲- یکی از اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی توجه به این نکته است که؛ تمام یا حتی بخشی از مقاله ارائهشده به مجله، نباید همزمان در هیچ مجله دیگری در دست بررسی و چاپ باشد.
۳- کلیه مقالاتی که در قالب چکیده در کنفرانس ها، سمینارها و همایشهای داخل و خارج ارائه گردند، امکان چاپ به صورت یک مقاله کامل را خواهند داشت.
۴- معمولاً بعد از گذشت ۶ ماه، کلیه مقالاتی که ریجکت یا انصراف داده شدهاند از آرشیو مجله کنار گذاشته میشوند. پس از این مدت هیچگونه مسئولیتی متوجه مجله نخواهد بود.
۵- استفاده از سایر مقالات و منابع، تنها مشروط به ارائه اطلاعات و ارجاع به آنها است.
۶- یکی از مهمترین اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی عدم ارسال مقاله به سایر مجلات است. به همین منظور در هنگام سابمیت و ارسال مقاله، محقق تعهد میدهد که مقاله را برای هیچ نشریه دیگری ارسال نکند.
۷- تنها در صورتی مقاله ارسالی، پذیرفته میشود که نتیجه تحقیق و پژوهش خود نویسنده باشد. تنها در حالتی امکان استفاده از تحقیقات سایر نویسندگان وجود دارد که اسامی آنها در منابع ذکر شده باشد.
۸- انسجام، رعایت استانداردهای تعیینشده از جانب مجله، دقت در روش انجام مقاله، ارائه صحیح یافتهها و دادهها بخش مهمی از قوانین تدوینشده برای نویسندگان میباشد.
۹- اشاره به موضوعاتی غیراخلاقی، مطابق با سلیقه فردی، مسائل نژادی و یا نگرشهای مذهبی، بیان اطلاعات اشتباه و جعلی و ترجمه مقالات خارجی بدون اشاره به مشخصات و رفرنس دهی ممنوع است.
۱۰- ارائه مقاله چاپشده در یک نشریه به سایر مجلات خلاف قوانین اخلاقی در تولید مقالات علمی است.
۱۱- ارجاع صحیح مقالات به منابع مختلفی همچون کتب، مجلات، پایگاههای علمی و حتی پژوهشهای بخش دیگر اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی هستند.
۱۲- درج صحیح اسامی نویسندگان، محققین و همکاران و پرهیز از اسامی بیربط وظیفه نویسنده اصلی مقاله و از قوانین بسیار مهم نشریات است.
۱۳- ضروری است پیش از ارسال و انجام مقاله isi، کلیه نویسندگان، آن را مطالعه کنند و در پایان نیز با یکدیگر برای ارسال و چاپ مقاله به توافق رسیده باشند.
۱۴- اگر بهواسطه انجام تحقیق و یا آزمایشات موجود در مقاله، این امکان وجود دارد که آسیب یا خطراتی، انسان، محیط زیست و یا دیگر موجودات را تهدید کند، باید در مقاله به صورت خیلی شفاف و دقیق هشدار داده شود.
۱۵- معرفی منابع مالی و اسپانسر نویسندگان الزامی است.
۱۶- اگر محقق بعد از ارسال مقاله متوجه وجود اشتباه و یا خطایی در مقاله گردید باید خیلی سریع، مجله را باخبر کرده و در هر مرحلهای که هست، نسبت به رفع آن اقدام نماید.
پیشنهاد مطالعه: علل رد مقاله از نگاه سردبیر
اصول اخلاقی و قوانین مربوط به نشریات
اصول اخلاقی انتشار مقاله علمی برای مجلات نیز دربردارنده موارد گوناگونی است که برای حفظ حقوق نویسندگان در نظر گرفتهشده و شامل موارد زیر هستند:
- حفظ حقوق نویسنده و انتشار یا اقتباس از مقالات آنها بر عهده ژورنال بوده و باید رعایت شوند.
- کلیه مراحل ارسال و چاپ مقاله بایستی بدون در نظر گرفتن مسائلی همچون، جنسیت، نژاد، باورهای دینی و مذهبی، گرایشات فکری و فلسفی نویسندگان صورت بگیرد.
- محافظت از اطلاعات شخصی پژوهشگران بر عهده تمام افرادی است که بهنوعی به آنها دسترسی دارند و باید به شکلی کاملاً محرمانه نگهداری شوند.
- طبق بیانیه ALPSP –STM و در صورت لزوم، مجله میتواند برخی اطلاعات خام، گزارشات، مصاحبه، پرسشنامه و یا ابزارهای مورد استفاده در پژوهش را نیز ارائه و معرفی کند. چراکه استفاده مخاطبان از این دادهها موجب بهبود روند مقالات علمی خواهد شد.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.