چگونگی ارزیابی مقاله ISI یکی از موضوعات مهمی است که اطلاع از آن برای نویسندگان و پژوهشگرانی که قصد نگارش و چاپ مقاله علمی پژوهشی دارند بعث می شود چگونگی ارزیابی مقاله ISI را در سطح گسترده تر درک و به با اهمیت بودن آن متوجه باشند. از طرفی به لحاظ اهمیت پژوهش های علمی تحقیقاتی در مجامع علمی، لزوم بررسی دقیق و ارزشیابی مجلات انتشاردهنده آنها بسیار مهم بوده و بیانگر اعتبار علمی آنها می باشد. از این رو موسسه تامسون رویترز یا isi براساس شاخص های خاص فرصتی را برای رتبه بندی مجلات علمی فراهم آورده که نتیجه آن چاپ مقالاتی با قابلیت استناد در جوامع علمی است. به همین منظور در ادامه ضمن بیان چگونگی ارزیابی مقاله ISI به معرفی شاخص های تاثیرگذار در این امر نیز خواهیم پرداخت.
شاخص های ارزیابی مجلات isi
عوامل و استانداردهای متفاوتی از جانب بانک اطلاعاتی ISI برای ارزیابی مقالات و ژورنال های مربوطه تعیین شده که مهم ترین آنها، هیئت علمی مجله، چاپ مقاله isi از سرتاسر دنیا، رتبه و جایگاه مجله و نشر به موقع مقالات می باشد. ضریب تأثیر یا Impact Factor، یکی از معیارهای ارزیابی مجلات است که به واسطه آن سنجش دقیق تر و کامل تر مجله، امکانپذیر می شود. همچنین پایگاه JCR در بیش از ۲۰۰ حوزه اقدام به فهرست بندی ۷۵۰۰ ژورنال معتبر نموده که با استفاده از آن امکان ارزیابی و رتبه بندی مجلات و مقالات آنها در حوزه های تخصصی و براساس شاخص های معین، وجود دارد. لازم به ذکر است که این پایگاه علمی با پرداخت حق اشتراک، دسترسی مخاطبان را به مجلاتی با موضوعات علمی و علوم اجتماعی، میسر می سازد.
نحوه ارزیابی مقاله های علمی توسط ISI
نگارش مقاله با هدف چاپ در مجلات ثبت شده در موسسه تامسون رویترز، مستلزم آگاهی از چگونگی ارزیابی مقالات ISI بوده و همین مسئله، موسسین پایگاه ISI را بر آن داشت که شاخص هایی را برای ارزیابی مجلات در نظر بگیرند که با بررسی مجموع آنها، به مجله امتیاز داده می شود. این شاخص ها عبارتند از:
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله Scopus
۱- ضریب تاثیر یا Impact Factor :
به میانگین تعداد ارجاعات و رفرنس ها به مقالات یک مجله ظرف دو سال گذشته، ضریب تاثیر گفته می شود که این مدت زمان برای مجلات isi یکساله بوده و در پایان هر سال به آنها اعلام می گردد. در حال حاضر این فاکتور به عنوان کارآمدترین و اصلی ترین شاخص ISI جهت ارزیابی علمی مجلات به شمار می رود که محاسبه آن بر پایه ارجاعاتی خواهد بود که به هر یک از مجلات این پایگاه می شود، سپس نتایج حاصله در پایگاه JCR انتشار می یابد که به انوعی بیانگر توانایی ژورنال در جذب باکیفیت ترین مقالات است.
۲- شاخص فوری یا لحظه ای یا Immediacy Index:
معیار بعدی که بی شباهت به ضریب تاثیر نیست، شاخص فوری یا لحظه ای مجلات است که تنها میزان ارجاعات به مقالات یک مجله را در یک سال گذشته، بررسی می نماید. به این طریق مسیر رشد ارجاعات به هریک از مجلات مشخص می شود.
۳- نیمه عمر استناد یا Cited Half Life:
برای اطلاع از چگونگی ارزیابی مقالات ISI فاکتور دیگری به نام نیمه عمر استناد وجود دارد که به تعداد ارجاعات مجله در طی سال هایی که از ضریب تاثیر مجله گذشته، مربوط می شود به طوری که شاهد حداقل نیمی از تمامی ارجاعاتی که به مجله شده، باشیم. به این ترتیب این شاخص بیانگر روند کاهش تعداد استنادات به مجله خواهد بود. درواقع هرگاه مجله ای دارای نیمه عمر استناد پایین باشد، به معنای آن است که مقالات خیلی زو.د ارزش خود را از دست داده و در حال حاضر، کیفیت بالایی برای استناد ندارند و به همین دلیل اکثر ارجاعات تنها به مقاله های جدید می شود. در نقطه مقابل نیز اگر مجله ای دارای نیمه عمر استناد بالایی باشد، نشان دهنده کیفیت علمی و پژوهش های چاپ شده و حتی ارزش مجله است.
پیشنهاد مطالعه: بازنگری کلی مقاله یعنی چه؟
انتخاب مجلات ارزیابی شده توسط isi
با توجه به شاخص های فوق، همه ساله کلیه مجلات نمایه شده در پایگاه ISI که در وبگاه علمی WOS نیز فهرست شده اند، مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس نتایج آن درگزارش های استنادی پایگاه JCR ارائه می شود. به این ترتیب، سالانه نزدیک به دو هزار مجله جدید ارزیابی می شوند که از این تعداد ۱۰ درصد انتخاب و در موسسه ISI نمایه خواهند شد. از دیگر مواردی که در چگونگی ارزیابی مقالات isi مورد توجه قرار می گیرد، عناوین مقاله ها، چکیده و کلیدواژه ها و منابع انگلیسی است.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.