انواع ریجکت مقاله یکی از موضوعات مورد بحث برای اغلب دانشجویان و اساتید است و معیار این دسته بندی بر اساس نظرات افرادی است که در مورد پذیرش یا رد مقاله صاحب رأی می باشند. به همین دلیل در این مقاله به معرفی انواع ریجکت مقاله و دلایل آن خواهیم پرداخت.
ریجکت مقاله پیش از نظر داوران
پس از انتخاب یک ژورنال مناسب برای چاپ مقاله و ارسال آن، بلافاصله یک بررسی اولیه از مقاله توسط سردبیر و هیئت تحریریه یا ادیتور به عمل می آید و به این ترتیب، در همان ابتدا پاسخی مبنی بر ویرایش مقاله به نویسنده مسئول داده می شود که در این صورت می بایست مقاله تصحیح و مجددأ ارسال شود. از طرفی ممکن است اشکالات مقاله به گونه ای باشند که در همان ابتدا ریجکت شده و یا توصیه شود که مقاله به ژورنال دیگری فرستاده شود که این مورد از انواع ریجکت مقاله محسوب می شود. از جمله دلایل ریجکت مقاله در بررسی اولیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص تشابه محتوا یا کپی مقاله
- مقاله قبلاً مورد بازبینی قرار گرفته و اصلاح نشده
- مقاله پس از مهلت مقرر یا خیلی زودتر از آن ارسال شده
- کمتر یا بیشتر از حد مجاز بودن تعداد کلمات مقاله
- نگارش ضعیف و وجود اشتباهات دستوری، املایی، گرامری
- عدم نوآوری در محتوا
- عدم ارتباط مقاله با حوزه فعالیت مجله
- عدم اشاره به منابع یا مرجع استنادها
پیشنهاد مطالعه: دلایل رد شدن مقاله
ریجکت مقاله براساس نظر و رأی داوران
یکی دیگر از انواع ریجکت مقاله بر اساس رأی داوران است. در این مرحله و پس از آنکه در بررسی اولیه، نظر سردبیر یا ادیتور مجله بر آن بود که مقاله دارای تناسب لازم با اسکوب مجله است و از استانداردها و اصول ژورنال مورد نظر پیروی می کند، مقاله برای هیئت داوری فرستاده خواهد شد.
این روند بررسی برای انتشار و چاپ مقاله علمی پژوهشی کاربرد بیشتری دارد و درواقع یک نوع مکانیسم کنترل کیفیت مقالات علمی تحقیقاتی به حساب می آید. در این فرایند که اغلب توسط کارشناسان علمی صورت می پذیرد، با ارزیابی مقاله از کیفیت بالای علمی آن جهت انتشار، اطمینان حاصل می شود. با این حال، داوران برای پذیرش یا رد مقالات، تصمیم گیرنده نیستند و تنها نظر خود را در این باره، به سردبیر یا هیئت تحریریه اعلام می کنند. به این ترتیب، در این نوع از انواع ریجکت مقاله نیز، سردبیر مجله در محوریت روند تصمیم گیری برای پذیرش یا رد مقاله قرار دارد.
بنابراین پس از ارسال مقاله به پروسه داوری و در صورت عدم برخورداری مقاله از فاکتورهای لازم جهت پذیرش و چاپ مقاله و طی ایمیلی به نویسنده مسئول اعلام می گردد که مقاله براساس نظر داوران رد شده و حتی ممکن است درخواست شود که از ارسال مجدد آن پس از اصلاح خودداری شود و یا با انواع ریجکت مقاله را به شما اعلام کنند. در این حالت، با اطمینان از صحت نظر داوران، مقاله باید به مجله دیگری ارسال گردد. همچنین، پس از اصلاح و بازنگری مقاله، می توانید شانس خود را برای ارسال مقاله به همان مجله امتحان کنید اما انجام این کار چندان توصیه نمی شود.
پیشنهاد ویژه: استخراج مقاله از پایان نامه
ریجکت مقاله به دلیل تحریم ها
یکی دیگر از انواع ریجکت مقاله ها مربوط می شود به تحریم های یک جانبه آمریکا بر علیه کشورمان که متاسفانه از دو سال پیش تا کنون، گریبانگیر دانشجویان مقاطع تکمیلی شده است. درواقع دانشجویان مقطع دکترا بر اساس قوانین تدوین شده از سوی وزارت علوم و برای اخذ مجوز دفاعیه پایان نامه، ملزم به انتشار و چاپ مقاله isi از پایان نامه خود می باشند.
اما از سال ۱۳۹۷ و به دلایل سیاسی و افزایش تحریم ها، اغلب مجلات معتبر بین المللی به ویژه در حوزه های مهندسی مکانیک، برق، مواد و هوافضا از پذیرش و چاپ مقاله های دانشجویان ایرانی، امتناع می کنند. همین مسئله موجب گردیده که در سال های اخیر، بسیاری از دانشجویان مقطع دکتری و پس از فارغ التحصیلی، با این چالش مواجه گردند و عملأ موفق به اتمام تحصیلات و دفاع از پایان نامه خود نشوند.
در این شرایط و پس از ارسال مقالات به مجلات مورد نظر، ادیتور این ژورنال ها به صراحت اعلام می کند که به دلیل تحریم های جدید آمریکا علیه ایران، قادر به پذیرش و بررسی مقاله های شهروندان ایرانی و یا محققینی که به نوعی با دولت ایران در ارتباط یا وابسته هستند، نمی باشد و کلیه مقالات ایرانی، پیش از بررسی و مطالعه توسط داوران، ریجکت می شوند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.