نوشتن مقاله علمی یکی از مهم ترین و هیجان انگیزترین چالش های پیش رو برای برخی از دانشجویان و حتی اساتید است چراکه ارائه چنین مقالاتی، مستلزم داشتن توانایی مقاله نویسی و بهره مندی از دانش و تسلط کافی به موضوع مقاله است و در صورت عدم برخورداری از چنین قابلیت هایی، انتظار نوشتن یک مقاله علمی، امری بیهوده به نظر می رسد. معمولا در این نوع مقالات، موضوع و یا مشکلاتی در زمینه علمی طرح می گردد که محقق با انجام مطالعات و تحقیقات گسترده، راه حل هایی را مطرح و سپس منتشر می سازد.
در واقع اگر انتخاب موضوع مقاله و انجام تحقیقات لازم در مورد آن با دقت صورت بگیرد، مراحل بعدی چاپ مقاله علمی پژوهشی نیز به درستی انجام خواهند شد. در ادامه این مطلب مراحل و اطلاعات لازم برای نوشتن مقاله علمی و بصورت دقیقتر روش نوشتن مقاله علمی را ارائه می نماییم.
اجزا و ساختار تشکیل دهنده مقالات علمی
معمولا در چاپ مقاله isi علمی، مجلات مختلف ساختار متفاوتی دارند و هریک از نشریات، چهارچوب و قالب اختصاصی خود را به نویسندگان اعلام می کنند. اما معمولا نوشتن مقاله علمی در اکثر نشریات، براساس ساختار و بخش های زیر صورت می گیرد:
- عنوان مقاله: انتخاب عنوان، یکی از بخش های مهم برای تمام مقالات است به طوریکه بتوان در حد چند کلمه، موضوع مقاله را به شکلی واضح، جذاب و کوتاه، برای مخاطب توصیف کرد.
- نام نویسند: در این بخش، اسامی افرادی که در تحقیق و جمع آوری اطلاعات علمی نقش داشته اند، آورده می شود.
- چکیده مقاله: ارائه خلاصه مقاله که معمولا در حد چند خط است چکیده مقاله نام دارد و با توجه به اهمیت این بخش، لزوم دقت، مختصر نویسی و خودداری از بیان مطالب اضافی ضروری است.
- مقدمه مقاله: معمولا جذابیت این بخش و طرح مسائلی که پاسخ آن در متن مقاله است، مخاطب را به خواندن ادامه مقاله ترغیب می کند. در نوشتن این بخش که یک ششم مقاله را به خود اختصاص می دهد باید حرکت متن از جزئیات به سمت موضوع اصلی باشد و از تکرار جملات و موارد بی اهمیت خودداری شود.
- روش تحقیق: در این بخش از نحوه نوشتن مقاله علمی که با عنوان مواد و روش ها نیز شناخته می شود، به بررسی راه های رفع مسئله و یا توضیحات مربوط به موضوع مقاله پرداخته می شود. همچنین نتایج پژوهش ها و آزمایشات صورت گرفته در مورد مسئله علمی مورد نظر، در این قسمت ارائه می گردد.
- تجزیه و تحلیل مقاله: در این بخش از مقاله علمی، به تفسیر یا تحلیل یافته های حاصل از تحقیقات، پرداخته می شود.
- نتیجه گیری مقاله: نتیجه گیری مقالات، از اجزای پایانی هر مقاله محسوب می شود که در آن به صورت مختصر، یک نتیجه گیری کلی از مقاله ارائه شده و حاصل برخی یافته ها، مورد بررسی قرار می گیرد.
- منابع مقاله : در پایان مقاله، منابع، نقل قول ها و رفرنس هایی که از آنها در کسب اطلاعات و پژوهش های مقاله، استفاده شده، نام برده می شوند.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله
نحوه نگارش مقاله علمی/ روش نوشتن مقاله علمی
روش نوشتن مقاله علمی می بایست به گونه ای باشد که خوانندگان و مخاطبان مقاله، فهم دقیق و درستی از آن داشته باشند. جمله بندی ساده، وضوح مطالب، دقت در ارائه اطلاعات و عدم استفاده از نظرات و یا گمان شخصی، در ارائه یک مقاله علمی با کیفیت بسیار مهم است. همچنین توجه به ساختار جملات و رعایت قواعد دستور زبان فارسی یا گرامر انگلیسی، طول جملات مناسب و پاراگرافهای کوتاه به فهم بهتر مطالب برای مخاطب، کمک زیادی می کند. در واقع مقاله باید طوری باشد که خواننده تنها با یکبار خواندن، بتواند منظور نویسنده را به خوبی درک کند. اهمیت این موضوع در فرآیند چاپ مقاله نیز بسیار زیاد است، چراکه غیرقابل فهم بودن مطالب، یکی از دلایل اصلی رد شدن مقالات علمی توسط داوران است. ارقام و اطلاعات داده شده به صورت جدول و همچنین ارجاعات و نقل قول ها نیز باید به شکلی دقیق و صحیح ارائه شوند.
پیشنهاد مطالعه: اصلاح اشکالات یا ریوایز مقاله
ویرایش و بازخوانی متن نگارش شده
پس از نوشتن مقاله علمی و برای اطمینان از کیفیت مقاله و جلوگیری از اشکالات احتمالی، ویرایش و بازخوانی چندین باره آن بسیار ضروری و مهم است. توصیه می شود این کار را پیش از ارائه و سابمیت مقاله، چند بار انجام داده و با کمک گرفتن از دیگران، نظر آنها را نیز در مورد مقاله خود جویا شوید. همچنین استفاده از نرم افزارهایی مانند ویراستار و گرامرلی، به شما در ویرایش مقالات فارسی و انگلیسی کمک زیادی می کند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
این مقاله یه راهنمای جامع و کاربردی برای نوشتن مقاله علمی از ایده اولیه تا مرحله چاپه. فرقی نمیکنه که دانشجو باشید یا محقق، با خوندن این مقاله میتونید قدم به قدم مراحل نوشتن یه مقاله علمی رو یاد بگیرید و یه مقاله باکیفیت و قابل قبول برای چاپ در مجلات علمی آماده کنید.
نوشتن مقاله علمی میتونه یه کار سخت و چالشبرانگیز به نظر برسه، اما با مطالعه این مقاله خیالتون راحته. این مقاله یه راهنمای ساده و سرراسته که به شما یاد میده چطور ساختار یه مقاله علمی رو بنویسید، منابع رو به درستی گردآوری و استناد کنید و در نهایت یه مقاله علمی رو به زبانی واضح و قابل فهم برای مخاطب خاص خودش بنویسید.