نوشتن چکیده برای مقاله علمی یکی از راه های جذب مخاطب به مجلات علمی و پژوهش های آنها است که علی رغم ساختار کوتاه، مهم ترین نکات مقاله را به صورت کاملا هوشمندانه در اختیار مخاطبان قرار می دهد. هنگامی که یک مقاله تحقیقاتی به صورت آنلاین منتشر می شود، اغلب با چکیده همراه خواهد بود و به صورت کاملا رایگان در دسترس خوانندگان قرار می گیرد. به این ترتیب همه افراد می توانند با جستجوی عنوان پژوهش علمی مورد نظر در موتورهای جستجو، براحتی از چکیده این مقالات استفاده کنند. استفاده از چکیده به خواننده اجازه می دهد که درک بهتری از موضوع مقاله به دست آورده و در محتوای پژوهش غوطه ور گردد. در این مطلب، تمامی نکات مهم جهت نوشتن چکیده برای مقاله علمی را شرح خواهیم داد.
نقش چکیده در مقالات علمی و تحقیقاتی
چکیده، یک متن خلاصه شده و کوتاه از مقاله است که فرصتی به مخاطب می دهد تا یک نمای کلی از محتوا را بدست آورد و از طرفی مجلات نیز به این طریق، محتوا را با سرعت بیشتری در اختیار خوانندگان قرار می دهند. از این رو اغلب مجلات در هنگام پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی و برای توزیع بهتر آن در سطح بین المللی، ترجمه چکیده را به زبان های دیگر نیز درخواست می کنند.
ویژگی چکیده در مقاله علمی پژوهشی
چکیده همراه با عنوان مقاله و در ابتدای محتوا و صفحات اول قرار دارد به طوری که مقدمه و محتوای اصلی مقاله پس از آن می باشند. همچنین اندازه این بخش معمولا در حد یک پاراگراف بوده و هیچ گاه بیشتر از یک صفحه نخواهد شد. نوشتن چکیده برای مقاله علمی با کلمات کلیدی همراه است و تعداد دقیق واژه ها و سطرهای آن نیز، مشخص و استاندارد است که بسته به قوانین چاپ مقاله در مجلات مختلف تعیین می شود.
زبان نگارش چکیده در مقالات علمی
نگارش مقاله به هر زبانی که باشد، گاهی مجلات از نویسنده می خواهند که چکیده را به زبان انگلیسی ترجمه و ارسال کنند. هدف از این کار، دسترسی بیشتر و بهتر به مقاله است و به این ترتیب، امکان به اشتراک گذاری نتایج تحقیقات با تمام دنیا وجود دارد.
ساختار و سبک نگارش چکیده در مقاله علمی
معمولا در نوشتن چکیده برای مقاله علمی یک ساختار مشخص وجود دارد و در آن مهمترین محور بحث مقاله ارائه می گردد البته می توان یک خلاصه آموزنده اعم از موضوع، فرضیات، روش و نتایج را نیز بیان نمود. سبک نوشتن چکیده نیازمند هوشیاری، سادگی متن و جملات کوتاه می باشد تا به این شکل، خلاصه ای از اطلاعات موجود در محتوا، به شکلی ساده و کارآمد فراهم شود. این سبک نگارش چکیده، باعث درک بهتر و سریع تر اطلاعات مهم مقاله می شود.
پیشنهاد مطالعه: گواهی پذیرش مقاله علمی
روش نوشتن چکیده در مقالات علمی
نوشتن چکیده برای مقاله علمی به روش های مختلفی امکانپذیر است اما نکته مهم، ارائه کلیه نکات قابل اهمیت مقاله در فضای محدود آن است. برای نوشتن یک چکیده خوب و اصولی، بهتر است همانند نوشتن مقاله علمی یک سبک به خصوص را دنبال کنید و به این صورت هیچ یک از موارد مهم از قلم نخواهند افتاد. این سبک به شرح زیر می باشد:
عنوان
عنوان مقاله را در چکیده قرار دهید و اگر فضای کافی ندارید، چندان ضرورتی ندارد چراکه در بالای مقاله دیده می شود. اما در سطرهای اول چکیده، باید عنوان مقاله بیان شود و به صورت یک عبارت واضح در جمله باشد.
بیان موضوع
در این بخش و در چند جمله موضوع مقاله معرفی می شود. همچنین جایگاه تحقیق نویسنده، روش انجام آن و بیان فرضیات تحقیق با یک توضیح مختصر ارائه می گردد.
معرفی مواد و روش
این قسمت از نحوه نوشتن چکیده برای مقاله علمی کاملا مشابه بخش مواد و روش در مقاله اصلی است. به این صورت که محقق با ارائه توضیحاتی کوتاه اما جامع، چگونگی انجام تحقیق و آزمایشات را برای اثبات فرضیه های خود بیان می دارد. همچنین باید به کلیه بررسی ها، آزمون ها، منابع، متغیرهای اندازه گیری شده و… اشاره شود.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله Scopus
بیان نتایج
این بخش به یافته های پژوهش اختصاص دارد که می تواند شامل تفسیر، تأیید، تکذیب، پیشرفت و سوال باشد.
نتیجه گیری
در انتها و برای اتمام چکیده یک مقاله علمی، با ارائه یک نتیجه گیری از مقاله و یادآوری برخی نکات به همراه بیان تردیدها و موارد قابل تعمق، می توانید یک شروع یک پژوهش دیگر را پیشنهاد کنید.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
بسیار کامل و جامع ممنون