پاسخ به نظرات داوران مقاله از موضوعات با اهمیتی است که نویسنده پس از دریافت نتیجه داوری مبنی بر اصلاح یا تغییر بخش هایی از مقاله، ملزم به انجام آن خواهد بود. در این صورت واکنش نویسنده و نوع پاسخگویی به پرسش های مطرح شده از جانب داوران بسیار مهم خواهد بود و موضع گرفتن در مقابل این نظرات از جمله اشتباهاتی است که ممکن است برخی محققان، مرتکب آن شوند. چراکه هدف اصلی از فرآیند داوری برای چاپ مقاله و انتشار آن، علاوه بر معرفی آثار برگزیده علمی و پژوهشی، ترغیب محقق به ارائه مقالات قوی تر و یادگیری نکات جدید در این مسیر خواهد بود. لذا با درک این موضوع، پاسخ به نظرات داوران مقاله و اصلاح ایرادات برای محقق شکل بهتری پیدا می کند. در ادامه نکات بیشتری را در مورد نحوه پاسخگویی به نظرات داوران ارائه خواهیم کرد.
روند اعلام نظر داوران در داوری مقاله
همانطور که می دانید بررسی مقالات از جانب داوران برای چاپ مقاله علمی پژوهشی امری مهم است که به واسطه آن، مطالعات دارای ارزش علمی و معتبر گزینش می شوند. نتایج حاصل از داوری در سه حالت پذیرش، رد و نیاز به بازنگری، به اطلاع نویسندگان مقاله می رسد. برای حالت بازنگری مقاله، نظرات داوران به همراه لیستی از ایرادات موجود در مقاله برای نویسنده مقاله ارسال می شود که نویسنده می بایست با توجه به نظرات داور، نسبت به بازنگری و رفع ایرادات مقاله اقدام و مجددأ آن را برای ویراستار ارسال نماید. پژوهشگر به پیوست مقاله اصلاح شده، موظف به ارائه نامه ای در نقد به نظرات داوران مقاله خواهد بود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
پیشنهاد مطالعه: ويژگيهاي مقاله براي انتشار در نشريات علمي
نحوه پاسخ دهی به نظر داوران مقاله چگونه است؟
جنبه مثبت بازنگری مقاله برای رفع ایرادات، شانس دوباره ای است که برای پذیرش و چاپ مقاله نصیب نویسنده می شود و به این وسیله می تواند با اصلاح اشکالات و پاسخ به نظرات داوران مقاله برای متقاعد ساختن سردبیر جهت انتشار پژوهش خود، تلاش کند. در این صورت بهتر است طبق قواعد زیر نسبت به پاسخ دهی به نظر داوران اقدام کنید:
۱- درک صحیح نظرات داوران
پس از ابلاغ رای داوری مقاله به نویسنده مبنی بر لزوم بازنگری و تجدید نظر در قسمت هایی از مقاله و ارسال مجدد آن، بایستی ابتدا با دقت و تمرکز کافی، کلیه نکات و نظرات داوران را مورد مطالعه قرار داده و پس از درک موارد متذکر، اقدام به اصلاح ایرادات نماید.
۲- خلاصه نویسی نظرات داوران
بهتر است نظرات ارائه شده از سوی داوران را در دو قسمت موارد مهم و ضروری و مواردی که درجه اهمیت آنها کمتر است، تقسیم کنید. به این ترتیب، برای پاسخ به نظرات داوران مقاله می توانید ابتدا، مواردی که ضمن افزودن بر ارزش مقاله در پذیرش و چاپ آن نیز نقش مهمی دارند، بازنگری کنید. سپس در پاسخ به نکاتی که از نظر داور، مغایر با اهداف نگارش مقاله بوده و یا اینکه بیان آنها ضرورتی ندارد، می توانید در نهایت احترام و با استفاده از دلایل علمی و منطقی ثابت کنید که لزومی برای ایجاد تغییر در بخش های مورد نظر وجود ندارد.
پیشنهاد ویژه: استخراج مقاله از پایان نامه
۳- ارسال نامه ای به سردبیر
پس از ایجاد اصلاح و یا تغییرات در مقاله و براي بیان صحیح جواب درست به نظرات داوران مقاله، لازم است که نامه ای حاوی چگونگی ایجاد تغییر یا اصلاح ایرادات در مقاله را به سردبیر بنویسید. همچنین بیان این مورد که انجام کدامیک از اصلاحات، باعث تغییرات در مقاله شده اند و کدام یک از نظرات داوران، زمینه اصلاح و تجدید نظر در مقاله را فراهم ننموده با ذکر دلایل علمی مهم می باشد.
۴- مشخص نمودن موارد بازنگری شده
توجه کنید که موارد اصلاح شده از مطالب قبلی مقاله را به وسیله زیرخط دار یا آندرلاین، مشخص کنید. به این صورت داوران در روند بررسی مجدد مقاله و با سرعت و سهولت بیشتری می توانند قسمت های اصلاح شده را مطالعه و بررسی کنند.
۵- توجه به زمان تعیین شده برای اصلاح مقاله
دقت داشته باشید که زمان اصلاح و جوابدهی به نظرات داوران مقاله نباید زیاد طولانی شود. چراکه طولانی شدن روند اصلاح ایرادات یا ریوایز مقاله، می تواند منجر به تعویق زمان داوری مجدد مقاله گردد که در این صورت احتمال قدیمی شدن برخی یافته ها و مطالعات در مقالات علمی و به ویژه چاپ مقاله isi وجود دارد که می تواند باعث ریجکت مقاله شود.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.