فرآیند داوری مقالات به منظور بررسی دقیق پژوهش های علمی و پذیرش آنها برای چاپ در مجلات مختلف صورت می پذیرد که در آن، تحقیقات ارسال شده را از نقطه نظر اصول نگارشی و چهارچوب های تعیین شده از جانب مجله، مورد ارزیابی قرار می دهند. بنابراین در صورت مطابقت مقاله با قواعد و موضوعات مورد تایید مجله، چندین داور به صورت تخصصی نظر خود را در مورد محتوا، اصول، فرمت و بسیاری دیگر از مولفه ها بیان می دارند. معمولا در وبسایت تمام مجلات و جهت اطلاع نویسنده یا محقق از روند داوری، بخشی با عنوان “آندر ریویو” یا “تحت داوری” وجود دارد که کاربر می تواند طی مدتی که فرآیند داوری مقالات به طول می انجامد، با مراجعه به آن، از وضعیت روند داوری مقاله خود مطلع گردد.
فرآیند داوری مقالات شامل چه مراحلی است؟
معمولا بررسی تخصصی مقالات فرستاده شده به مجلات، طی مراحل زیر صورت می گیرد. البته لازم به ذکر است که این مراحل در مجلات مختلف، با یکدیگر متفاوت هستند.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله ISI
ارسال مقاله به مجله مورد نظر
اولین مرحله برای شروع فرایند داوری مقالات ، دریافت مقالات ارسال شده به مجله است که معمولا برای چاپ مقاله isi ، روند ارسال و سابمیت مقاله به صورت آنلاین صورت می گیرد.
بررسی اولیه
فرآیند داوری مقالات – در بررسی اولیه، مقاله از نظر ساختار و فرمبندی مورد ارزیابی واقع می شود و کیفیت و اعتبار علمی در این مرحله چندان اثرگذار نیست.
بررسی مقاله توسط سردبیر
فرآیند داوری مقالات – این مرحله، شامل اظهار نظر سردبیر مجله در مورد موضوع مقاله، میزان ابتکار به خرج داده شده در محتوا و یونیک بودن مطلب و تحقیقات نویسنده است. همچنین اشکالات احتمالی و یا برخی کم و کاستی ها نیز توسط سردبیر بررسی می شود که در صورت وجود چنین مواردی، مقاله در همین ابتدا ریجکت می شود.
ارسال مقاله برای ویراستار
تعدادی از مجلات معتبر برای بررسی تخصصی و چاپ مقاله علمی پژوهشی، از یک یا چند ویراستار برای بررسی بیشتر استفاده می کنند.
دعوت از داوران و اساتید
در این بخش از فرآیند داوری مقالات از اساتید و پژوهشگرانی که دارای سوابق و توانایی علمی قابل قبولی هستند، دعوت می شود که داوری مقالات علمی ژورنال مورد نظر را بپذیرند. تعداد داوران بسته به نوع مجله و روند بررسی مقالات، متفاوت می باشد اما عمومأ از ۱ تا ۴ داور برای اظهار نظر در زمینه تخصصی مربوطه، دعوت به عمل می آید.
پاسخ داوران به پیشنهاد ارزیابی مقالات
ادامه روند داوری، منوط به پذیرش دعوت نامه ژورنال از جانب داوران است که این افراد معمولا بسته به شرایط یا پیشنهاد مجلات و یا حتی علائق خود، اقدام به رد یا پذیرش این دعوت می کنند. گاهی اوقات، این افراد پس از رد درخواست مجلات، افرادی مورد تایید را به جای خود معرفی می کنند.
بررسی و داوری مقاله
فرآیند داوری مقالات – پس از انتخاب داوران، مقالات در اختیار آنها قرار گرفته و به آنها برای مطالعه دقیق و بیان نظرات تخصصی، فرصت داده می شود. در این پروسه، داوران چندین بار مقاله را مرور کرده و با به دست آوردن یک ذهنیت دقیق و صحیح از اهداف و نظریات محقق، اقدام به بررسی بیشتر و کامل تر آنها خواهند کرد. اگر در همان بررسی های اولیه، مشکلات زیادی در مقاله دیده شود، سریعأ مقاله را رد می کنند. اما کم بودن اشکالات احتمالی، باعث می شود که داوران فرصت بیشتری را برای برطرف نمودن خطاها به نویسنده بدهند. در پایان نیز نتایج بررسی های خود را به صورت رد، بررسی مجدد و یا تایید مقاله، به نویسنده اعلام می کنند.
پیشنهاد مطالعه: رفع خطاها و ایرادات مقاله
بررسی نظر داوران در مورد مقاله
با اعلام نظر داوران، کار به پایان نمی رسد و معمولا برای اتخاذ تصمیم نهایی، آراء داوران توسط مجله بررسی می شود. در این صورت اگر در نظر داوران، اختلاف عقیده وجود داشته باشد، از افراد بیشتری برای فرآیند داوری مقالات استفاده خواهد شد.
اعلام نتیجه داوری به نویسنده مقاله
در پایان نیز، نتیجه و رأی نهایی داوران به همراه توضیحات ارائه شده توسط آنها به نویسنده اعلام می شود.
مراحل پس از قبول یا رد مقاله
فرآیند داوری مقالات – پس از ارسال نتیجه پذیرش، رد یا بررسی مجدد مقاله به نویسنده، مراحل دیگری به جهت روند داوری مقاله نیز صورت می گیرد که بسته به آراء داوران، متفاوت هستند. مثلا اگر مقاله تایید شده باشد، مراحل چاپ مقاله و انتشار آن آغاز می شود. اما مقالات رد یا بررسی مجدد نیز با توجه به نظرات و نکات ارائه شده توسط داوران، فرصتی را برای نویسنده فراهم می آورد که با رفع اشکالات و خطاهای مقاله خود، مجددأ اقدام به ارسال آن کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
سپاس از مطلب عالی تون