رفرنس دهی را میتوانیم یکی از مهمترین موضوعات درباره مقالات علمی معرفی کنیم که نیاز است همه اصول آن به طور کامل و به نحو احسن رعایت شود. در صورتی که اصول رفرنس دهی رعایت نشود ممکن است مقاله شما از طرف داوران ریجکت شود.
یکی از موضوعات مهمی که برای پیشگیری از این مشکل باید در نظر داشته باشید انواع رفرنس دهی در مقالات علمی است. وجود انواع رفرنس دهی باعث میشود تا شما مقاله کامل و بدون نقص ارائه دهید. در ادامه در ابتدا به طور کامل در مورد رفرنس دهی برای شما توضیح داده و سپس انواع آن را به شما معرفی میکنیم.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله
معرفی رفرنس دهی در مقالات علمی به زبان ساده
قبل از اینکه بخواهیم انواع رفرنس دهی در مقالات علمی را به شما معرفی کنیم بهتر است کمی در مورد آن به زبان ساده صحبت کنیم. رفرنس در لغت دارای معنی منبع است و رفرنس نویسی یعنی نوشتن منبع. در نوشتههای علمی خواه مقاله باشد یا پایان نامه و کتاب معمولاً نیاز است تا از آثار دیگر نویسندگان در نوشتههای خود استفاده کنیم. رفرنس نویسی نیاز است تا در قوانین و چهارچوب خاصی نوشته شود و برای اینکه شما بتوانید از منابع دیگر استفاده کنید نیاز است تا قوانین آن را رعایت کنید.
مثلاً در صورتی که میخواهید از نقل قولها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم استفاده کنید نیاز است تا رفرنس دهی آن را به طور مستقیم به طور صحیح انجام دهید. در صورتی که شما رفرنس دهی را به صورت اصولی و صحیح انجام دهید این موضوع نشان دهنده تخصص شما در حوزه مورد نظر و میزان مطالعه و سواد شما است. اگر شما اصول رفرنس دهی را به طور صحیح انجام ندهید متهم به سرقت ادبی میشوید و این موضوع میتواند برای هم گروهی های شما نیز خطرناک باشد.
انواع رفرنس دهی در مقالات و نوشتههای علمی
رفرنس دهی در مقالات علمی به سبکهای مختلف انجام میشود. شما قبل از اینکه بخواهید مقاله خود را به کنفرانسها یا مجلات ارسال کنید نیاز است تا با انواع سبک رفرنس دهی آشنا شوید. در ادامه مهمترین سبکها را به شما معرفی میکنیم:
رفرنس نویسی به روش و سبک APA
این گزینه یکی از محبوبترین و معروفترین سبکهای رفرنس دهی برای مقالات علمی است. ارجاع درون متنی در این سبک به این صورت است که پس از پایان جمله باید نام نویسنده یا نویسندگان و پس از آن سال چاپ و تاریخ چاپ داخل پرانتز ذکر شود. در صورتی که به صورت نقل قول باشد نیاز است تا شماره صفحه نیز آورده شود.
مثلا: (علی محمدی، ۱۳۹۸، صفحه ۱۲۵)
در صورتی که تعداد نویسندگان از سه عدد کمتر بود فقط نام خانوادگی هر سه نویسنده ذکر میشود، اما اگر تعداد آنها بیش از یک نویسنده بود نام یکی از آنها را نوشته و برای بقیه از کلمه دیگران استفاده کرد.
مثلا: (محمدی و دیگران، ۱۳۹۸)
پیشنهاد ویژه: استخراج مقاله از پایان نامه
رفرنس نویسی به روش و سبک شیکاگو
در رفرنس دهی به سبک شیکاگو نیاز است تا منبع به صورت پاورقی یا در آخر منابع ذکر شود. رفرنس نویسی به سبک شیکاگو دارای دو نمونه درون متنی و بیرون متن است. در مورد نوع درون متنی باید بگوییم که این نوع رفرنس به صورت عددی انجام شده و نحوه ارجاع به پاورقی به صورت زیر است:
- نام و نام خانوادگی نویسنده، نام کتاب، شهر نشر کتاب، انتشارات، سال انتشار
مثلا: علی محمدی، اقتصاد خرد، تهران، انتشارات نور، ۱۳۹۸
در کنار آن، برای رفرنس برون متنی نیاز است تا نام خانوادگی، نام نویسنده، سال انتشار منبع، نام منبع، شهر انتشار، نام انتشارات ذکر شود.
مثلا: محمدی، علی، ۱۳۹۸، تهران، اقتصاد خرد، انتشارات نور
رفرنس نویسی به سبک هاروارد
این سبک رفرنس نویسی بسیار شبیه رفرنس نویسی APA است یعنی نحوه ارجاع درون متنی آن مانند روش APA است:
- نام و نام خانوادگی نویسنده، سال انتشار
در مقابل، ارجاع برون متنی نیز مثل الگوی زیر است:
- نام خانوادگی، نام نویسنده، سال چاپ، موضوع کتاب، ویرایش، محل نشر کتاب، نام ناشر، شماره صفحه
رفرنس نویسی به سبک ونکوور
از این نوع سبک رفرنس نویسی بیشتر برای مقالات پزشکی استفاده میکنند و به صورت عددی است. به عبارتی در هنگام ارجاع دهی درون متنی، انتهای جمله که از یک نویسنده یا منبع دیگر آورده شده است یک عدد درج کرده و در فهرست منابع که در آخر کتاب یا تحقیق آورده شده است جزئیات آن را مینویسند. در صورتی که از یک منبع مطلبی به طور مجدد نقل شود نیاز است تا از همان شمارهای که در ابتدا به آن دادهاید استفاده نمایید. همچنین در ارجاع برون متنی ونکوور نیاز است تا به حالت زیر اقدام کنید:
- نام خانوادگی، حرف اول نام نویسنده، عنوان مقاله، نام مجله، سال انتشار ماه، جلد یا دوره انتشار (شماره مجله) شماره صفحه
رفرنس نویسی به سبک IEEE
از این رفرنس دهی معمولا برای مقالات علمی با موضوعات مهندسی استفاده میشود. در این روش نیاز است تا از اعداد برای ارجاع دهی استفاده شود. در این سبک، ارجاع درون متنی به گونهای است که پس از جمله مورد نظر شماره را داخل براکت قرار میدهید.
در صورتی که در طول متن باز هم از منبع قبلی جملهای ذکر شود نیاز است تا دوباره همین شماره را درج کنید. همچنین برای ارجاع برون متنی نیاز است تا حرف اول نام نویسنده. نام خانوادگی، نام منبع. شهر انتشار: نام انتشارات، سال نشر را ذکر کنید.
پیشنهاد مطالعه: معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نکات فرمت بندی مقاله طبق فرمت مجله
سخن پایانی
در این مقاله برای شما در مورد انواع رفرنس دهی در مقالات علمی صحبت کردیم در صورتی که با انواع رفرنس دهی به طور کامل آشنا شده و آنها را به خوبی رعایت کنید میتوانید یک مقاله کامل و جامع بدون هیچ مشکلی بنویسید.
برای اینکه مشکلاتی مثل سرقت ادبی یا کاهش کیفیت مقاله برای شما ایجاد نشود نیاز است تا به تمامی نکات مهم در مورد روش و سبک رفرنس دهی توجه کرده و در زمینههای مختلف نیز با افراد با تجربه و ماهر مشورت کنید.
سوالات متداول
۱٫ مهمترین مشکلی که عدم توجه به رفرنس دهی ایجاد میشود کدام است؟
این موضوع مشکلات زیادی دارد که از مهمترین آنها میتوانیم به دچار شدن فرد به سرقت ادبی اشاره کنیم.
۲٫ با چه روشهایی میتوان یک مقاله کامل و جامع نوشت؟
مطالعه کتابهای متعدد و تخصصی و صحبت با اساتید و افراد با تجربه میتواند در نوشتن یک مقاله جامع و کامل نقش مهمی داشته باشد.
۳ چگونه تمام نکات و موارد لازم را در هنگام رفرنس نویسی رعایت کنیم؟
در این روش نیاز است تا با انواع رفرنس نویسی آشنا شده و اصول و روش آنها را به طور کامل فرا بگیرید.
3 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
سلام. من دانشجوی ارشدم و دارم روی پایاننامهام کار میکنم. خیلی گیج شدم با این همه روش رفرنس دهی که هست! APA، شیکاگو، هاروارد… کدومش بهتره؟ اصلا چه فرقی میکنن؟ به زبان ساده میشه توضیح بدین؟
من یه مقاله نوشتم و میخوام تو یه کنفرانس ارائه بدم. مجلهای که قراره مقاله توش چاپ بشه گفته باید از یه روش خاص برای رفرنس دهی استفاده کنیم. حالا باید چیکار کنم؟ چجوری بفهمم کدوم روش برای اون مجله مناسبه؟
من همیشه تو رفرنس دهی مشکل داشتم. نرمافزارهای مختلفی هم هست که برای رفرنس دهی استفاده میشن، ولی هیچ کدومشون رو درست بلد نیستم. میشه یه نرمافزار خوب معرفی کنین که کار باهاش راحت باشه؟