شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی به فاکتورهای تاثیرگذار در فرایند داوری مقالات گفته می شود تا به این وسیله، مقاله مورد نظر مطابقت بیشتری با آثار معتبر علمی پژوهشی داشته باشد. اطلاع از این شاخص ها ضمن کمک به بازدهی بیشتر نویسنده و درک عمیق تر او از موضوع، مبانی و روش های تحقیق، در جلب نظر داوران و پذیرش مقاله نیز کاملا اثرگذار بوده و به نوعی بیانگر توانایی پژوهشگر در نگارش مقاله علمی و کیفیت استدلال های او خواهد بود. بنابراین در مسیر چاپ مقاله علمی پژوهشی ، بررسی کیفیت اطلاعات مقاله از موضوعات با اهمیتی است که برپایه مولفه ها و پارامترهای مختلفی صورت می گیرد و با عنوان شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی شناخته می شود که در ادامه به بررسی و معرفی آنها خواهیم پرداخت.
تاکید داوران بر کیفیت نگارش
به طور کلی روند داوری مقالات علمی، دربردارنده مراحل مختلفی است که یکی از مهم ترین آنها، بررسی مقاله از نقطه نظر کیفیت نگارش و ساختار می باشد. این موارد نیز با توجه به عوامل دیگری مانند سبک، نوع ادبیات، زبان و شفافیت محتوا قابل ارزیابی بوده که در نهایت منجر به اظهار نظر داور در مورد کیفیت نگارش مقاله علمی می شود. توجه به این دسته از شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی ، مستقیمأ با سهولت در مطالعه و فهم و درک صحیح مخاطب از داده ها مرتبط است. در این صورت حتی اگر برای تحقیقات خود تلاش زیادی کرده باشید اما ساختار نگارشی مقاله نامناسب و فاقد علائم نگارشی و قواعد دستور زبان باشد، به طور حتم محتوا برای خواننده گنگ و نامفهوم بوده و عملأ تلاش های شما بی نتیجه می ماند.
پیشنهاد مطالعه: پاسخ داوران مقاله و چگونه به نظرات داوران مقاله پاسخ دهید؟
توجه به محتوای تصاویر و جداول
اشکال، جداول و نمودارها نیز از جمله مواردی هستند که از دید داوران به دور نمانده و تاثیر زیادی در تعیین اهداف پژوهش و نتایج نهایی و حتی روند پذیرش و چاپ مقاله isi دارد. درواقع این موارد به عنوان یکی از شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی بوده و انتظار می رود، بیان یافته ها به صورت تصاویر و جداول به شکلی واضح و دقیق صورت بگیرد. در چنین شرایطی، فاکتورهایی مانند ضرورت ارائه یا عدم ضرورت وجود تصاویر، نمودارها، جداول و همچنین بیان کامل نتایج آزمونهای آماری و یا الگوهای مورد استفاده برای انتخاب و ترسیم نمودارها و جداول به طور دقیق مورد سنجش و داوری قرار می گیرند.
ارزیابی مقاله بر اساس کیفیت علمی
کیفیت علمی مقالات پژوهشی یکی از مهم ترین شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی است که تاثیر بسزایی در تایید مقاله از جانب داوران خواهد داشت. نحوه بررسی کیفیت علمی مقاله با ارزیابی اجزای مختلف آن مانند مقدمه، اهداف، روش تحقیق، تجزیه و تحلیل، تفسیر و نتیجه گیری صورت می گیرد و اینکه این بخش ها حاوی چه نوع اطلاعاتی بوده و بر چه اساسی جمع آوری شده اند. مثلا اینکه؛ آیا مطالب و اطلاعات ارائه شده در هریک از این اجزا، دارای وضوح کافی می باشند، آیا مواد و روش ها مناسب بوده و یا نتایج پژوهش و تجزیه و تحلیل مقاله کاملا برپایه استنادها صورت گرفته و یا نتیجه گیری مقاله، توجیه مناسبی برای تحقیقات بوده اند یا خیر، مورد بررسی قرار می گیرند.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله Scopus
خلاقیت و توجه به قواعد و شیوهنامه مجله
اساسأ تمامی مجلات، دارای قواعد منحصر به همان مجله و شیوه نامه هایی مخصوص به خود می باشند که در زمره شاخص ها و معیارهای داوری مقالات علمی نیز به حساب می آیند. درواقع وجه مهمی از بررسی مقالات علمی بر پایه همسویی با اهداف مجله و شناخت مخاطبان آن طرح ریزی شده است. به همین دلیل ممکن است حتی در فرایند اصلاح اشکالات یا ریوایز مقاله، از نویسنده درخواست شود که با ارائه توضیحات بیشتر و روان تر، مقدمه و روش تحقیق را برای طیف وسیع تری از مخاطبان ارائه کنند.
میزان توجه نویسنده به بیان مطالب تازه و استفاده از خلاقیت در بیان اطلاعات پیشین نیز از دیگر نکاتی است که همواره از دیدگاه داوران، با اهمیت بوده و نقش موثری در کسب تاییده آنها و پذیرش مقاله دارد. این مسئله نیز کاملا هم راستا با اهداف مجله بوده و با پیشرفت علم و تغییر در روند مجلات علمی، داوران نیز با ایجاد تغییر رویه در شاخص های پذیرش مقاله، از نویسندگان می خواهند که منابع علمی و پژوهش های خود را تغییر داده و از روش های نوآورانه برای نگارش مقالات خود استفاده کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.