روند داوری مقالات یک نوع مکانیسم ضروری و مهم جهت ارزشیابی و کنترل کیفیت مقالات ارسال شده به مجلات است تا در صورت برخورداری از شاخصه های کیفی لازم، مجوز چاپ و انتشار دریافت کنند. این پروسه توسط کارشناسان و افراد دارای سوابق علمی و آکادمیک صورت می گیرد و به این طریق، ارزیابی سطح دانش و پژوهش مقاله، مورد تایید پایگاه های علمی خواهد بود.
اما در صورتی که یک مقاله از نظر هیئت داوری رد شود به معنای عدم برخورداری از کیفیت و اعتبار لازم جهت چاپ و انتشار می باشد. در ادامه اطلاعات کاملتر و بیشتری را در مورد نحوه ارزیابی و چاپ مقاله و به ویژه مراحل داوری مقاله در اختیار شما قرار خواهیم داد.
داوری و تصمیم گیری در مورد مقاله
معمولا پس از ارسال مقاله به ژورنال مورد نظر، سردبیر یا بخش تحریریه، اولین ارزیابی را از مقاله به عمل آورده و پس از تصمیم گیری در مورد فرمت و شیوه نامه مربوط به مجله، آن را برای بررسی بیشتر و دقیق تر به داوران محول می کند. به طور معمول، یک تا سه داور با مطالعه و ارزیابی علمی مقاله، نظر یا رأی خود را در مورد چاپ شدن یا نشدن آن در نشریه اعلام می دارند. در پایان، مجددأ سردبیر یا هیئت تحریریه، نتایج سنجش داوران را بررسی نموده و در صورت عدم اختلاف در آراء داوران، اقدام به پذیرش و چاپ مقاله isi می کنند.
پیشنهاد مطالعه: شرایط انتشار مقاله در مجلات
فاکتورهای مهم برای ارسال مقاله به بخش داوری
از آنجا که سالانه میلیون ها مقاله و پژوهش جهت چاپ به نشریات مختلف ارسال می شوند، نحوه انتخاب و جداسازی مقالات مطابق با مولفه های مد نظر مجلات، تا حدودی دشوار خواهد بود. لذا معمولا با بررسی فاکتورهای زیر، نخستین مرحله از روند داوری مقالات توسط سردبیر صورت می گیرد:
مهم ترین معیار جهت بررسی اولیه مقاله توسط سردبیر و ارسال آن به بخش داوری، نامه ای حاوی اطلاعات مهم در مورد نتایج تحقیقات و استدلال های نویسنده برای چاپ مقاله علمی پژوهشی است. درواقع این امکان وجود دارد که برخی مقالات از دیدگاه سردبیر یا تحریریه مجله، چندان جذاب و کاربردی نباشد لذا با ارائه این توضیحات، امکان بررسی بیشتر توسط داوران وجود دارد. علائه بر آن، سردبیر مجله با بررسی کلی مقاله و مطالعه چکیده و همچنین سایر قسمت های مقاله مانند جداول، تصاویر و… کیفیت مقاله را ارزیابی نموده و در صورت تایید برای داوران ارسال می شود.
اصلاحات یا ریوایز مقاله چیست؟
یکی از مراحل مهم در روند داوری مقالات، اصلاح اشکالات یا ریوایز مقاله است و می توان آن را یک فرصت برای رفع خطاها و ایرادات مقاله دانست که از طرف داور به نویسنده داده می شود. در این مرحله از مراحل داوری مقاله، اصلاحات مقاله به دو صورت کلی و جزئی مورد بررسی قرار می گیرد و همانطور که مشخص است، در اصلاحات کلی، مقاله دارای خطاهای مهم و بزرگی است که باعث افت کیفیت محتوا شده و نویسنده ملزم خواهد بود با رفع این ایرادات، مقاله را مجدد برای داور ارسال نماید. اما مقالاتی که مشمول اصلاح جزئی می شوند، معمولا دارای چند اشکال جزئی هستند که در سطح کیفی مقاله تاثیری نداشته و با برطرف کردن آنها، بررسی دوباره مقاله توسط داور، امکانپذیر می شود. البته باید این نکته را خاطرنشان شد که اصلاح اشکالات لزومأ به معنی پذیرش مقاله نیست و در موارد زیادی دیده شده که مقاله پس از اصلاح، رد شده است.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله Scopus
ریسابمیت مقاله چیست؟
همانطور که در بخش قبل اشاره شد، پس از آنکه مقاله توسط داور مورد بررسی قرار گرفت، اشکالات موجود در مقاله به اطلاع نویسنده خواهد رسید تا با برطرف نمودن آنها، روند داوری مقالات از سرگرفته شود. ریسابمیت مقاله به مرحله پس از اصلاح مقاله گفته می شود که در آن، نویسنده پس از آنکه مقاله را براساس کامنت های داوران، ویرایش یا بازنویسی کرد، مجددأ برای سابمیت مقاله در مجله مورد نظر و یا حتی دیگر مجلات اقدام می کند. سپس در صورت تایید رعایت تمام اصول و ارزشمند بودن مطلب، مقاله شما اکسپت و چاپ خواهد شد.
ریجکت شدن مقاله چیست؟
پس از انجام اصلاحات توسط نویسنده، مقاله جهت صدور دستور پذیرش در هیئت تحریریه مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این جلسه اگر اصلاحات مقاله، به تأیید داور نهایی نرسد، مقاله مجددأ به نویسنده بازگردانده می شود. در صورت رفع خطاهای مورد نظر، مقاله یکبار دیگر جهت داوری نهایی فرستاده خواهد شد که در این مرحله نیز اگر باز هم مقاله، توفیقی در کسب تایید داور نداشته باشد، برای تعیین وضعیت و یا اعلام ریجکت یا عدم پذیرش، به تحریریه فرستاده می شود.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
بسیار عالی و جامع