تفاوت مقالات پژوهشی و ترویجی به مراحل تولید آنها و روند نگارش هریک از این مقالات، مربوط می شود. مقالات علمی در دو گروه مقالات علمی پژوهشی و مقالات علمی ترویجی تقسیم می شوند که مراحل تنظیم و شکل گیری آنها با یکدیگر متفاوت است.
مقالات ترویجی نتایج پژوهش های پیشین را ارائه نموده و این در حالی است که نگارش و چاپ مقاله علمی پژوهشی بر پایه آزمایش و تحقیق صورت می پذیرد. آشنایی با هریک از این مقالات و شناخت تفاوت های میان آنها برای نویسندگان تازه کار و یا پژوهشگرانی که هدف آنها چاپ مقاله isi است، ضروری و با اهمیت بوده و به همین منظور در ادامه به بررسی فرق مقاله علمی ترویجی با علمی پژوهشی خواهیم پرداخت.
تفاوت اهداف مقالات پژوهشی و ترویجی
در فرق مقاله علمی ترویجی با علمی پژوهشی میتوان گفت نگارش و چاپ مقاله پژوهشی با هدف تهیه گزارشاتی دقیق از نتایج تحقیقات و آزمایشات مختص همان موضوع و مقاله صورت می گیرد. در حقیقت نویسنده مقاله علمی پژوهشی در پاسخ به یک مسئله، به انجام پژوهش هایی می پردازد که در راستای پاسخ به پرسش مطرح شده، می باشد. در صورتی که هدف مقاله ترویجی، تحلیل داده های حاصل از مقالات پیشین است که در حوزه های تخصصی جمع آوری و در قالب یک مقاله ارائه می شود.
اساس شکل گیری هریک از مقالات
اساس تولید و شکلگیری مقاله نیز دیگر تفاوت مقالات پژوهشی و ترویجی است. به این صورت که مقالات پژوهشی توسط نویسنده یا نویسندگان مقاله و با تحقیقات بکر و انجام مطالعات علمی در یک حوزه تخصصی، تولید می شوند که تحت عنون منابع دست اول شناخته می شوند. این در شرایطی است که پایه و اساس مقالات ترویجی، تحقیقات و مقالاتی هستند که پیش از آن به چاپ رسیده و منتشر شده اند. این دسته از مقالات علمی منابع دست دوم نام دارند و هیچگونه تحقیقات اختصاصی برای جمع آوری آنها صورت نگرفته و تنها برخی اطلاعات را ترویج و انتقال می دهند.
پیشنهاد مطالعه: نکات اساسی در پذیرش مقاله ISI
نگارش مقالات پژوهشی با ترویجی
نگارش مقاله پژوهشی بر پایه طرح یک مسئله کلی آغاز می شود و در ادامه با تحقیق و جمع آوری داده های جدید و ارائه نتایج و یافته هایی قابل استناد پیش می رود. اما روند نگارش مقاله ترویجی به این نحو می باشد که نویسنده مقاله با انتخاب موضوع مورد نظر خود، گردآوری اطلاعات را از منابع پیشین و مقالات انتشار یافته آغاز نموده و به صورت مختصر و از یک دیدگاه جدید در مقالات خود ارائه می کند.
دیگر تفاوت مقالات پژوهشی و ترویجی از نقطه نظر نگارش، مربوط به تفسیر نتایج این دو گروه از مقالات است که در مقاله علمی پژوهشی، نگارش بر پایه تحلیل نتایج حاصل از یک روند تحقیقاتی جامع و اختصاصی صورت می گیرد. اما در مقاله علمی ترویجی، نتایج و اطلاعات حاصل از تحقیقات سایر پژوهشگران بر روی موضوعات تخصصی، زمینه ساز نگارش مقالات خواهد بود.
پیشنهاد ویژه: استخراج مقاله از پایان نامه
ارائه گزارش در مقالات پژوهشی و ترویجی
ارائه گزارش در مقاله پژوهشی به شکلی دقیق با کلیه جزئیات و در بخش های مختلف مانند چکیده، فرضیات، روش تحقیق، نتایج و… صورت می پذیرد. در حالی که گزارش دهی در مقالات ترویجی با بیان نتایج و یافته های مشترک و یا متفاوت در یک حوزه تخصصی ارائه می شود که از مطالعه مقالات چاپ شده حاصل گردیده است. به این ترتیب، در صورت وجود تفاوت در نتایج چند مقاله با موضوع خاص، نویسنده ملزم به یافتن علت و ارائه تحلیل های خود در رابطه با آن خواهد بود.
دیگر تفاوت مقاله علمی ترویجی با علمی پژوهشی در نحوه ارائه گزارش به این شکل قابل توضیح است که مقالات پژوهشی، کاربردهای احتمالی یافته های حاصل را در آینده مورد تجریه و تحلیل قرار داده و ضمن تداوم مسیر تحقیقات گذشته، پیشنهاداتی را برای تحقیقات آینده نیز بیان می کند. اما در مقالات ترویجی اطلاعات حاصل از مقالات قبل توسط نویسنده مورد بررسی قرار گرفته و با ارائه گزارشی، کلیه نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی و در اختیار مخاطب قرار خواهد داد.
تعداد کلمات در مقالات پژوهشی و ترویجی
آخرین تفاوت مقالات پژوهشی و ترویجی به تعداد کلمات و طول هریک از این مقالات مربوط می شود. در مقاله پژوهشی این ژورنال انتشار دهنده است که بر اساس قواعد و شیوه نامه تدوین شده، حجم مقاله را تعیین می کند که اغلب بین ۳۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کلمه می باشند. در حالی که حداکثر کلمات در مقالات ترویجی ۵۰۰۰ کلمه است البته در مواردی برخی مجلات، اقدام به پذیرش مقالاتی با تعداد کلمات بیشتر نیز می کنند.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.