باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد برخی اطلاعات ناموثق و تایید نشده هستند که نویسنده در جریان چاپ مقاله ممکن است با آن مواجه شود. همانطور که می دانید مجلات اوپن اکسس یا دسترسی آزاد، از جمله نشریاتی هستند که در ازای دریافت هزینه های انتشار مقاله علمی اقدام به ثبت پژوهش می کنند.
این در حالی است که دسترسی مخاطب به مقالات منتشر شده در این نشریات، رایگان می باشد. معمولا در چاپ مقاله علمی پژوهشی و هنگام بررسی و انتخاب مجله، برخی نظرات در مورد مجلات دسترسی آزاد مطرح می شوند که مبنای درستی ندارند. در این خصوص ما نیز ادامه مطلب را به بررسی باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد اختصاص داده ایم.
این مجلات یک مدل اقتصادی یا درآمدزایی هستند.
این باور کاملا اشتباه بوده مجلات اوپن اکسس، تنها یک شیوه جهت انتشار دانش و اطلاعات علمی هستند که با روش های اقتصادی، قانونی و فنی سازگار می باشند.
درواقع هدف مجلات دسترسی آزاد، انتشار رایگان مقالات در اینترنت و اجازه دانلود راحت خوانندگان با رعایت حق چاپ آنها است که به این صورت امکان توزیع، جستجو یا رفرنس دهی و ارجاعات به آنها نیز بیشتر می شود.
کیفیت و اعتبار مقالات دسترسی آزاد
یکی از باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد عدم کیفیت و اعتبار علمی مقالاتی است که در آنها منتشر شده اند. درواقع این مجلات تنها روشی برای دسترسی و انتشار اطلاعات هستند و اعتبار علمی محتوای مجله مستقل از نحوه دسترسی آنها است.
هیئت تحریریه این مجلات به همراه تیم داوری دارای تخصص در حوزه موضوعی مربوطه با بررسی دقیق و موشکافانه، مقالاتی که با استانداردهای کیفیت علمی مطابقت ندارند را رد می کنند. درواقع همان مراحل انتخاب و تأیید علمی در سایر نشریات نیز در ژورنال های دسترسی آزاد طی می شود.
پیشنهاد مطالعه: هزینه های انتشار مقاله علمی
ژورنالهای دسترسی آزاد هیچگونه
ژورنال های دسترسی آزاد نیز همانند سایر مجلات مبتنی بر پرداخت حق اشتراک، در رتبه بندی پایگاه بین المللی ISI نمایه می شوند. حتی این احتمال وجود دارد که ضریب تأثیر آنها به سرعت افزایش یابد زیرا مقالاتی که منتشر می کنند به راحتی در دسترس بوده و قابل استناد هستند.
بایگانی مجلات اوپن اکسس، فاقد مقالات معتبر است.
از جمله باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد عدم وجود مقالات معتبر در بایگانی این مجلات است. در این باره باید گفت بایگانی مجلات دسترسی آزاد با سیاست های علمی خاص اداره می شوند. به طوری که نوع اسنادی که توسط این مجلات بایگانی می شوند باید یک نسخه پذیرفته شده برای چاپ در یک مجله علمی معتبر مانند چاپ مقاله isi باشند.
سوءاستفاده علمی و کلاهبرداری در مجلات دسترسی آزاد
این مورد تا حدودی می تواند درست باشد اما نه فقط برای مجلات دسترسی آزاد بلکه برای تمامی ژورنال های علمی و البته تعداد آن بیشتر از مجلات اشتراکی نیست. جالب است بدانید که دسترسی آزاد مقالات، به شما امکان می دهد سوء استفاده ها را سریعتر شناسایی کرده و اصلاح کنید.
مجلات دسترسی آزاد کمتر از سایر نشریات قابل مشاهده هستند.
از آنجایی که این مجلات در فضای وب قرار می گیرند، به طور بالقوه بیشتر دیده می شوند. در این صورت براحتی امکان اشاره به آنها به عنوان منابع وجود داشته، قابل لینک دهی هستند و در موتورهای جستجو بهتر به آنها می توان مراجعه نمود. بنابراین مشاهده کمتر این مجلات در مقایسه با دیگر ژورنال ها از باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد می باشد.
نویسندگان، علاقه چندانی به مجلات دسترسی آزاد ندارند.
همانطور که اشاره شد، این واقعیت که مقاله های چاپ شده در مجلات دسترسی آزاد باعث افزایش دید آنها شده و قابلیت استناد آنها را افزایش می دهد رابطه مستقیمی با علاقه نویسندگان داشته و موجب ادامه همکاری آنها با این مجلات می شود.
پیشنهاد ویژه: چاپ مقاله Scopus
ادبیات علمی مورد علاقه عموم مردم نبوده و بسیار تخصصی است.
دسترسی آزاد به ادبیات علمی نه فقط یک مسئله مربوط به جوامع علمی، بلکه یک مسئله اجتماعی بوده و مهم است که افراد علاقه مند و خارج از حیطه پژوهش نیز بتوانند از آنها استفاده کنند. سیاست کلی تمام نشریات علمی و بسیاری از تحقیقات منتشر شده در این مجلات، علاقه و استفاده افرادی خارج از حوزه آکادمیک نیز هست.
این مسئله به خصوص در مواردی که نتایج آن ممکن است تأثیراتی در مسائل اجتماعی داشته باشد بیشتر مورد توجه واقع می شود. بنابراین اینکه ادبیات علمی این مجلات تخصصی بوده و مورد علاقه مردم نیست، یکی دیگر از باورهای غلط درباره مجلات دسترسی آزاد محسوب است.
جهت دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در موسسه چاپ مقاله آونگ دانش تماس بگیرید.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
عالی و کامل بود
سلام سهیلای عزیز
سپاس از همراهی شما